Tatranská Lomnica aj tento rok ožíva remeslom

21.07.2023 Poprad

Vysoké Tatry 21. júla (TASR) - Počas nadchádzajúcich štyroch týždňov budú môcť návštevníci Vysokých Tatier vidieť remeselníkov priamo pri tvorbe. Prezentovať sa budú pred galériou a predajňou Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici od piatka. Informovala o tom projektová manažérka ÚĽUV Alena Pastorková s tým, že remeselníci a majstri ľudovej umeleckej výroby sa predstavia vždy v piatok a sobotu od 10. do 18. hodiny.

"Vo Vysokých Tatrách sa stretnú, aby predstavili svoje zručnosti a podelili sa o vzácne vedomosti. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky drotárstva, zdobenia medovníkov, vyšívania krivou ihlou, hrnčiarstva, kováčstva či rezbárstva," vymenovala Pastorková.

Prvými z remeselníkov budú v piatok a v sobotu 22. júla Ivan Klučiar a Juraj Šerík. V závere júla svoju tvorbu odprezentujú Elena Marcineková a Ladislav Hedvigi, ďalší týždeň to budú Soňa Zelisková a Jozef Tomčala a na záver sa 11. a 12. augusta predstavia Peter Girgoško a Jana Majerská.

ÚĽUV napĺňa svoje poslanie v oblasti ochrany a rozvíjania tradičných remesiel a domáckych výrob na Slovensku, pričom kladie dôraz najmä na vyhľadávanie, mapovanie a zachraňovanie vymierajúcich remesiel. Stály výstavný priestor v Tatranskej Lomnici je určený na prezentáciu autorských a kolektívnych výstav z oblasti súčasného remesla a ľudovej umeleckej výroby. Taktiež je možné si tam zakúpiť ľudovo-umelecké výrobky z produkcie výrobcov ÚĽUV.
 

Vyberte región